Tavaszi allergiaszezon és a koronavírus-járvány

tavaszi pollenallergia

Az enyhe tél miatt a természet hamarabb éledt, a fák és fűfélék korábban virágoznak, ami egyúttal a pollenszezon korábbi kezdetét, és hosszabb időtartamát hozza magával. A kora tavaszi időszakban a pollenallergiásoknak fel kell készülniük a tünetek megjelenésére és erősödésére. A járványhelyzet miatt viszont a visszatérő probléma új kihívást is jelent.

Ismerjük fel a tüneteket!

A járványhelyzet miatt az idei év még a szokásosnál is nehezebb a pollenallergiások számára, hiszen az allergiás tüneteket nem mindenki tudja megkülönböztetni a koronavírus tüneteitől. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hangsúlyozta, hogy míg a légúti allergia rohamokban jelentkező tünetegyüttes (leggyakrabban orr- és szemfolyás, orrdugulás, orrviszketés és gyakori tüsszögés), addig a koronavírus-fertőzés jellemzően száraz köhögéssel, légszomjjal, mellkasi nyomással, lázzal, fej-, izom- és ízületi fájdalmakkal és fáradtsággal járhat. Ha valaki az utóbbi tüneteket tapasztalja, ne menjen közösségbe, maradjon otthon és hívja fel háziorvosát.

A pollenek kedveznek a vírusnak

Egy március elején publikált közlemény szerint a polleneknek való kitettség fogékonyabbá teheti az embert a koronavírus-fertőzésre. A tanulmány szerzője, Lewis Ziska (a Columbiai Egyetem professzora) rámutatott, hogy

„…a levegőben lebegő pollen elnyomhatja az emberi immunrendszernek a vírusra adandó válaszát. A hatásmechanizmus az, hogy a pollenben található fehérje kötődik a légutakat bélelő sejtek felszínén lévő azon fehérjékhez (receptorokhoz), amelyek a vírus jelenlétére utaló, majd ellene ható jelzéseket adnák le. Ezáltal a pollen potenciálisan még sérülékenyebbé teszi az embert a légzőszerveket támadó egy sornyi vírussal, például a náthát okozó koronavírusokkal, illetve SARS vírusokkal szemben, fogékonyabbá teszi a szervezetet az általuk okozott betegségekre.”

Hogyan védekezhetünk?

Bár a jelenleg hatályos rendelkezések értelmében a maszkviselés a szabadban is kötelező, azokon a napokon, amikor magas a pollenkoncentráció, enyhítések esetében is érdemes maszkot húzni. Ilyenkor a lehető legalacsonyabbra kell szorítani a pollennek való kitettséget (pl. zárt térben maradás révén).

Aktuális pollen-helyzet

Jelenleg a fa- és bokorfélék közül az éger- és kőrisfa, valamint ciprus- és tiszafafélék pollenjének koncentrációja emelkedik a levegőben. Emellett a nyárfa és szil pollenszórása is növekvő tendenciát mutat, illetve a juhar és fűz virágzása is hamarosan megindul, így pollenszórásuk fokozatosan erősödhet. A februári lehűlés a mogyorófa virágzását megállította, így virágporának koncentrációja csökkent. Az aktuális napi pollenhelyzetről a Nemzeti Népegészségügyi Központ naponta frissülő Polleninformációk oldalán tájékozódhat.

További híreink

Nem szeretne lemaradni az akciókról és újdonságokról?

Kedvelje a Partner Patikák Facebook oldalát, és legyen mindig naprakész!