Laktózérzékenység: nem gyógyítható, de kezelhető

laktózérzékenység

Tejtermékfogyasztás után kellemetlen puffadás, görcsök, vagy hasmenés kínozza? Lehet, hogy Ön laktózérzékeny. Figyeljen a tünetekre, és kerüljön képbe a betegségről!

Mi a laktózérzékenység?

A laktózérzékenység, más néven laktózintolerancia vagy tejcukorérzékenység egy enzimhiány (laktáz enzim) okozta emésztési zavar. Fennállása esetén az emésztőrendszer nem tudja megfelelően lebontani a tejcukrot, mert az emésztéséhez szükséges enzimből nem termelődik elegendő a szervezetben. Mivel a tejcukor ilyenkor nem szívódik fel a vékonybélben, emésztetlenül jut a vastagbélbe (zsírsavakká és hidrogéngázzá bomlik le), kellemetlen puffadást, fájdalmas görcsöket és hasmenést okozva.

A tejcukorérzékenység nem összekeverendő a tejfehérje allergiával, amely nem intolerancia, és egészsen más kezelési módot igényel, mint a laktózérzékenység!

A laktózérzékenység gyakorisága

A tünetek lehetnek enyhék, de egyes esetekben súlyosak is a laktáz enzim mennyisége, vagy hiánya függvényében. Európában a lakosság 14-40%-át érinti ez a betegség, mely lehet elsődleges (veleszületett), vagy másodlagos (korral kialakuló).

A laktázszint a kor előrehaladtával fokozatosan csökken. A laktózérzékenység általában 20-40 év között jelentkezik, de előfordulhat idősebb korban is a kialakulása. A másodlagos, tehát nem öröklődő, hanem szerzett laktázhiány egy betegség következménye is lehet (pl. antibiotikumkezelés, lisztérzékenység, Crohn-betegség, daganatok sugár- és kemoterápiája, rövidbél szindróma, cukorbetegséghez társuló bélmozgászavar), és életkortól függetlenül jelentkezhet. Ezzel szemben a veleszületett, elsődleges laktázhiány tartós állapot. Egyes esetekben átmeneti jelleggel is jelentkezhet tejcukorérzékenység. Ilyenkor a bélflóra regenerálódását követűen megszűnnek a kellemetlen panaszok.

A laktózérzékenység tünetei és felismerése

Laktózérzékenységre utalhat, ha tej-, vagy laktóz tartalmú termtermék fogyasztása után rövid időn belül haspuffadás, hasfájás, hasi görcsök, hányásos panaszok, vagy hasmenés jelentkeznek.

Fontos tudni!

A legtöbb tejcukor a tejben van (1 dl-ben 5 gramm laktóz), a tejtermékekben kevesebb:

  • 100 gramm túróban 3 gramm laktóz található,
  • joghurtokban, tejfölben (savanyított termékekben) még kevesebb
  • friss sajtokban (pl. krémsajt, gomolya) minimális laktóz van, az érleltekben (pl. ementáli, camambert, füstölt, tappista) pedig semmi

Nem csak a tehéntej, de a juh- és kecsketej is tartalmaz laktózt!

A hivatalos diagnózis előtt érdemes önmegyfigyelést végezni, hogy hasznos információval szolgálhassunk a szakorvosnak. Fontos viszont tudni, hogy ez semmiképp sem helyettesítheti az orvosi vizsgálatot, mert szakértelem hiányában téves következtetéseket vonhatunk le. A laktórzérzékenységre jellemző tüneteket más is okozhatja, mint az ülőmunka, a mozgáshiány, illetve más, akár súlyosabb betegségek is.

A laktózintolerancia kivizsgálása jellemzően az ún. hidrogén (H2) kilégzéses vizsgálattal zajlik, mely során éhgyomorra kell meginni a laktózoldadot, majd egy műszerrel megmérik a kilégzett gázok összetételét. Mint ahogy arról már szó esett, a laktózérzékeny személy bélrendszerében a tejcukor a vastagbélbe kerül, ott a baktériumok lebontják, és hidrogén szabadul fel, mely a vérbe felszívódik, és a vérárammal a tüdőbe jut. A kilégzéses teszt során ennek detektálása történik. A vizsgálat körülbelül egy órát vesz igénybe, és fádlommentes.

A laktózérzékenység kezelése

A laktózérzékenység jelenleg nem gyógyítható, de kezelhető állapot. A tejcukorérzékenység nem csak kellemetlen panaszokat okozhat, hanem más egészségügyi problémákat is, ezért kezelése a tünetek csökkentését, minimalizálását jelenti, úgy mint:

  • étkezés során a laktóz kerülése, tejcukor szegény diéta tartása,
  • laktózmentes termékek fogyasztása,
  • laktázenzim-helyettesítő használata,
  • megfelelő táplálékbevitel,
  • kalciumfogyasztás szabályozása.

A megfelelő kezelésről minden esetben a gasztroenterológus szakorvos rendelkezik.

További híreink

Nem szeretne lemaradni az akciókról és újdonságokról?

Kedvelje a Partner Patikák Facebook oldalát, és legyen mindig naprakész!