Inzulinrezisztencia: küzdje le időben!

inzulinrezisztencia

A 2-es típusú cukorbetegség előszobájának tartott inzulinrezisztencia egyre többeket érint, de szerencsére ez az állapot visszafordítható, és kellő odafigyeléssel rengeteget tehetünk önmagunkért.

Mi az inzulinrezisztencia?

Inzulinrezisztencia (röviden: IR) esetén a szénhidrát-anyagcsere zavara miatt a hasnyálmirigy fokozottabban működik, nagyobb mennyiségben termel inzulint. A fokozott működés a hasnyálmirigy funkciózavarához, kifáradásához, és kezeletlenül 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet. IR esetében egyre magasabb inzulinszint a sejtek érzéketlenné válnak az inzulin hatására, és a vér glükóz szintje emelkedik. Ennek eredményeként nő az étvágy, ami több szénhidrátbevitelhez, így elhízáshoz vezet, végső soron pedig kialakulhat a cukorbetegség.

Az IR hosszú ideig tünetmentes lehet, a vércukorszint is normális lehet a kezdetekben, és emiatt gyakran csak előrehaladottabb állapotban, célzott laborvizsgálatok során derül ki, mivel az inzulinszint vizsgálat a rutin vérvételnek nem része. Az emelkedett vércukorszint és az IR még visszafordíthatók, de fontos, hogy időben felismerjük a problémát.

Az IR tünetei

Az inzulinrezisztencia tünetei többfélék lehetnek, és egyéb problémákra is jellemzőek, ezért nehéz azonosítani. Ide sorolhatók a(z)

  • elhízás, sikertelen fogyókúrák
  • fokozott szőrnövekedés
  • menstruációs zavarok
  • PCOS (petefészeki ciszták)
  • teherbe esési nehézség, meddőség
  • folyamatos fáradtság
  • alvászavar
  • rossz közérzet
  • ingerlékenység, feszültség
  • gyakori édesség utáni vágy

Egyes rizikófaktorok megléte esetén kiemelten fontos a kivizsgálás. Idetartozik a genetikai hajlam (cukorbeteg a családban), mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozási szokások, az elhízás, egyes gyógyszeres tartós szedése (pl. szteroidok, vizelethajtók, fogamzásgátlók), illetve bizonyos hormonális alapú, vagy genetikai betegségek.

Az inzulinrezisztencia kezelése

Elsősorban a megelőzés a fontos, különösen a rizikófaktorok ismeretében. Mind a megelőzésben, mind pedig a kezelésben fontos szerepe van a megfelelő étrendnek és a mozgásnak. De mi van, ha már kialakult az IR, mit lehet tenni?

A kialakult állapot gondozása függ a kialakult IR mértékétől, a fennállás időtartamától, a kialakult egyéb eltérések számától, örökletes tényezőktől, életkortól, társbetegségektől, és mindenekelőtt a gyógyulni akarástól. Mindez teljes életmódváltást kíván, amely elsősorban a testsúly normalizálását, rendszeres testmozgást és az egészséges étrendet jelenti. Így csökkenthető a hasnyálmirigy terhelése és javítható a szövetek inzulinérzékenysége.

Megszűnhet az IR?

Azonosított IR esetében rendszeresen kell kontrollvizsgálatra járni, hogy szükség esetén módosítani lehessen a kezelést. Amennyiben a szénhidrát-anyagcsere romlik, gyógyszeres kezelés válhat szükségessé. Az életmódváltás, és szükséges esetben gyógyszeres terápia megszűntetheti az inzulinrezisztens állapotot, de fontos az időbeni felismerés, és a szövődmények, társbetegségek megelőzése.

További híreink

Nem szeretne lemaradni az akciókról és újdonságokról?

Kedvelje a Partner Patikák Facebook oldalát, és legyen mindig naprakész!